PROJECTEN

______________

PROJECT 1001 NACHT

‘Ik heb een idee’  zei Jaap Gorris van woningbouwvereniging Vestia. Een bevlogen man die het beste met de wereld voor heeft. Het idée kwam als volgt op mij over. Als mensen in een mooi huis wonen en een mooie omgeving hebben worden/blijven het ook mooie mensen. Dat was zijn utopische gedachte die mijns inziens helemaal klopt. Hij vroeg me of ik het pastelgekleurde gebouw kende met de oud-hollandsche poezie op de muren vlakbij het Zuiderpark in Den Haag. Natuurlijk kende ik dat, net als iedereen. Het valt op door deze bijzondere en zachte buitenkant. Heb je het gebouw erachter gezien vroeg hij. Nee, dat was me niet bijgebleven. Nou, dat was dus een identiek gebouw maar zonder de zachte kleur en de teksten.

Jaap was op mijn expositie geweest en had een schilderij met betekenis gekocht. De betekenis was vele ideeen ontstaan continu. Typisch hij. Hoe zou het zijn als jij voor op de muur van dit gebouw een meditatief kleurkunstwerk maakt dat de betekenis nog eens versterkt. Geweldig. Ik liep om het gebouw heen, en ook door de tuin aan de achterkant, het mooie gazonnetje, de speeltuinaparatan en de mensen. En het kleurkunstwerk 1001 nacht was al in mijn wezen geboren. Multicultureel, blauw, sprookjesachtig en toch ook weer echt.

De nacht is blauw en vol met sterren. Blauw staat voor communicatie en gevoel. 1001 nacht is een sprookje. Een prinses die haar leven weet te verlengen door 1001 nacht een nieuw verhaal aan haar sultan te vertellen. Als ze hem weet te boeien met haar vertelkunst hoeft ze niet te sterven en het einde is: ze leefden nog lang en gelukkig. Wat in mijn wereld zoiets betekent als alles is dus mogelijk. In de nacht, in dromen en in sprookjes kan ook vanalles dus door het schilderij zweven vlinders, olifantjes, pauwen, parels en nog veel meer.

Om het gevoel met het gebouw en de bewoners helemaal met elkaar te verweven werd aan kinderen uit de buurt gevraagd om mee te werken aan dit grootse schilderij voor hun eigen gebouw. Ik vertelde ze over kleuren, over sprookjes en over wat we gingen maken. Het was heel spannend voor ze om met zoveel verf aan de slag te gaan. En ja kinderen leggen graag alles op een rij dus de plaatsing en de vermenging van de kleuren heb ik op me genomen. Ook heb ik groepjes olifantjes en sterren en andere door hen gecategoiriseerde items opgebroken en een vrijheidsplek gegeven. Maar het uiteindelijke resultaat was van samen…..