OVER MIJ

______________

Foto: Nick Gammon

Batya van Brakel schildert meditatieve kleurkunst sinds 2002. Ze volgde verschillende cursussen maar haar doorbraak kwam toen ze onderweg was naar de Vrije Academie in Den Haag. Ze werd bijna geschept door een auto die doorreed en hoorde van omstanders dat ze bang waren geweest dat er een verschrikkelijk ongeluk met haar zou gebeuren. ‘Omdat ik met mijn hoofd nog steeds bij die gebeurtenis was toen ik begon te schilderen, kwam wat ik maakte, puur vanuit mijn gevoel. Toen het schilderij klaar was en ik er echt naar keek was ik verrast om te zien dat het een voor mij hele nieuwe stijl betrof. Vast eenmalig dacht ik nog, maar het betrof een doorbraak. De kleuren zeiden me meteen dat het om een nieuw creatief proces ging en de term meditatieve kleurkunst was geboren.” Hierna gebeurden er verschillende wondertjes. Een vriendin gaf spontaan een opdracht, Batya werd gevraagd voor een expositie en op een avond deden drie mensen die niets met elkaar te maken hadden en waarvan Batya er maar een zelf kende, een bestelling zonder dat ze een foto hadden gezien.

Stroomversnelling

“Alles leek in een stroomversnelling te gaan. Mijn website ging de lucht in en de ene aanvraag voor een expositie volgde op de andere. Van een expositie in een restaurant in Haarlem tot de lange zwartmarmeren gang die de vier torens van het WTC Schiphol met elkaar verbindt en die ik vol mocht hangen, van een tot restaurant verbouwde kerk in Terneuzen tot de Stopera in Amsterdam.”

Inmiddels krijgt Batya feed back van mensen die ooit een schilderij op een expositie hebben gekocht of die een bestelling bij haar hebben geplaatst. De schilderijen werken, de kleuren hebben invloed opsituaties en zelfs mensen die niets weten over kleurenergieën of getallensymboliek varen wel bij hun kleurkunstschilderij.

Buitenlucht

Het atelier van Batya breidt zich uit tot haar Frans/Italiaanse tuin aan de Perziklaan in Den Haag. Dat wil zeggen, ze werkt het liefst aan een grote tafel die buiten staat. Geïnspireerd door het zonlicht in lente, zomer, herfst of winter kiest zij een kleur, neemt kwast of paletmes waarna zij kleur op kleur laat volgen.“De zon schijnt vaker in Den Haag dan de meeste mensen vermoeden. Het is heerlijk om in de buitenlucht met kleur te werken, te weten en te voelen wat iemand nodig heeft of wat iemand zou kunnen stimuleren om door te breken, sterk te worden, energie te krijgen of juist rust te vinden.
Als iemand een schilderij kiest, weet ik waarom en wat de kleuren doen, als iemand om een bepaalde kleur vraagt en er verschijnt, als ik eenmaal aan het werk ben, een tweede kleur bij, is dat niet voor niets. En als iemand zegt ‘doe maar wat, ik merk wel wat ik nodig heb’ vind ik dat even heerlijk, ook ik laat me graag verrassen.”

Batya exposeerde o.a. bij:

Baretto & Kandinsky Den Haag, Centre du Lac, Pijnacker, Floatcenter Haaglanden Den Haag, Wijnlokaal 1900 Den Haag , Galerie Prins aan de Gracht, Amsterdam, Galerie Vonkel, Den Haag , solo-expositie ‘promise’ Galerie Ad Hoc, Den Haag, solo-expositie ‘zon en maan’ De Stopera, Amsterdam, solo-expositie ’kleurrijk’  WTC Schiphol, duo-expositie ‘water en vuur’ Galerie Vonkel, solo-expositie ‘sweet new beginning’ Hotel t Centrum, Den Haag, Galerie de Sigarenfabriek te Delft ‘klein werk’, solo-expositie Galerie BuyArt, Bussum, Galerie Schippers Den Haag, Galerie Wijn en Kunst Den Haag