HET EFFECT

______________

Kleurkunst
HET EFFECT VAN MEDITATIEVE KLEURKUNST
Luchtspiegeling / mirage

luchtspiegeling

Zij kocht het schilderij mirage, luchtspiegeling.
Vlak daarna gingen ze op vakantie. Ze reden op de snelweg. Het was 7.40 uur en ze raakten betrokken bij een verschrikkelijk ongeluk. Een vrachtwagen slipte en schaarde recht voor hun auto. Ze konden nergens meer heen, de auto werd 60 meter meegesleurd en knalde tegen de vangrail. Ze dachten allebei, DIT IS HET EINDE.
Maar er was werkelijk een wonder gebeurd. Er waren engeltjes tussenbeide gekomen want allebei waren ze ongedeerd.
In no time was er een filmploeg ter plekke die alles gefilmd heeft. Meteen daarna ging hij op zijn knieën en vroeg haar ten huwelijk want life is short!

Mirage is Mariage geworden….

Sweet new beginning

sweet new beginning totaal

Wie hard werkt loopt ook de kans op een burn out. Ze was al aan haar derde bunrnout en wist t even niet meer. Ze viel op het schilderij Sweet new Beginning. Er is altijd de mogelijkheid van een stralend nieuw begin. Ze is een bedrijf begonnen met die naam en heeft vele mensen geholpen met een nieuw begin.

Wij gaan trouwen

IMG_5594

Wil je een schilderij maken voor mij en mijn vriend?
Ik wil het hem cadeau doen. Doe maar wat.
Ik ging aan de slag en toen het af was kwam ze voor de onthulling. Waarom heb je 2 grote en 4 kleine bolletjes gemaakt vroeg ze. Geen idee, ik was lekker bezig en ineens moest ik stoppen. En waarom zijn er 2 kleine bolletjes geel en 2 oranje? Weer moest ik haar het antwoord schuldig blijven. Gelukkig begon ze te stralen. Wij zijn een samengesteld 6-tal. Mijn vriend en ik zijn de grote bolletjes, hij heeft 2 zonen en ik twee dochters.
Een jaar later viel er een trouwkaart in de bus. We gaan trouwen vertelde ze en het komt door jouw schilderij. Geweldig en wat t nog leuker maakt is dat de bruiloft in de kleuren van het schilderij gehouden werd. Alles blauw en oranje van jurk tot taart hoe leuk is dat.

 

Rose of eloquence

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ze had zich omgeschoold. Was masseuse geworden. Woonde in de randstad. Haar grootste wens was om in een kuuroord in zeeland te gaan werken. Het schilderij Rose of Eloquence gaf haar de moed om tijdens een kuur te vragen of ze daar daadwerkelijk mocht komen werken. Het antwoord was een volmondig ja. Inmiddels woont ze in Middelburg.

Daadkracht
daadkracht

Hij wilde een groen schilderij maar voelde zich enorm aangetrokken tot dit knetterrode en redelijk woeste schilderij met de naam Daadkracht.

Hij zat al 15 jaar bij hetzelfde bedrijf, had zich opgewerkt maar niet in functie op papier en salaris. Hij was eindelijk single na altijd van de ene relatie in de andere te zijn gerold. Hij ontmoette een buitenlandse die in no time bij hem introk. Kortom hij had daadkracht nodig. Nadat hij het schilderij had gekocht trok hij de stoute schoenen aan, vroeg een gesprek op zijn werk aan. Kreeg de baan die hij wilde en na drie maanden vond hij de moed om tegen zijn vriendin te zeggen dat ze een eigen plek moest zoeken. Hij maakte de relatie niet uit maar wist de woorden te vinden om te zeggen dat hij de relatie wilde voortzetten maar ook wat ruimte wilde hebben om vrienden te kunnen ontvangen en eigen dingen te doen. Zij heeft nu een baan en woont in een andere stad. Het is een jaar geleden en ze zijn nog steeds gelukkig samen.

 Open up
Kleurkunst - Open Up

Een gesloten meisje, veel gevoel, veel te zeggen maar in een donkere stemming. Ze zag Open up en was verkocht. Twee dagen later ontving ik een mail. Ze had het schilderij op haar werk opgehangen. Het was of alles tegelijk openbrak, ze was er zelfs fysiek misselijk van geworden.

Vier maanden later zag ik haar terug. Ze was enorm veranderd, zag er heel vrolijk uit, had totaal andere kleren aan en er hing een vrolijke stemming om haar heen. Wat was die opengebroken!

Sunny side up
sunny side up

Zij werkte 20 jaar voor een groot Nederlands bedrijf en de uitdaging was weg. Ze nam ontslag en na wat omzwervingen kwam zij erachter dat ze massagecursussen wilde volgen. Zo gezegd zo gedaan. Maar hoe nu verder. Ze had opdrachten nodig voor ze een eigen bedrijf zou starten maar zat in een soort impasse. Ze zag op een expositie het schilderij Sunny side up en riep die wil ik hebben. De week nadat ze dat had gezegd kreeg ze drie opdrachten uit verschillende delen van het land.

Go with the flow
go with the flow

Hij was ‘net uit de kast ‘ was uit op een relatie maar hoe pak je zoiets aan. Hij zag go with the flow, het schilderij dat onder andere de communicatie bevordert. Na een maand belde ik hem op, hoe gaat het?

Je schilderij werkt, ik kan nu niet praten. Aha, hij had bezoek. Inmiddels wonen die twee samen en hebben net een huis gekocht. two peas in a pot zeg maar.

Bedrijf
bedrijf

Een accountant die hoorde dat oranje onder andere ook voor geld staat bestelde een oranje schilderij. Hij vertelde dat hij aan t afbouwen was en de zaak over wilde doen aan zijn zoon. Toen het schilderij af was zei ik dat ik met wat symbolen in mijn maag zat. Ik haalde duidelijk uit het schilderij dat hij in de toekomst op werkgebied succes zou hebben en niet op slechts één gebied. Oh maar dat vond hij helemaal niet vreemd want hij was dan wel aan t afbouwen maar dat weerhield hem er niet van wat kleine zaakjes op te willen kopen. Mijn woorden sterkten hem alleen maar in zijn voornemen!

Gezin
gezin

Man, vrouw en baby of ze alledrie in een schilderij konden. Spannend, het resultaat was van een kleur blauw dat ik zelf nooit gebruikt had. Ook de stijl was nieuw. Hij belde op of wegens een sterfgeval in de familie de overdracht van het schilderij wat later plaats zou kunnen vinden. Tijdens dit gesprek keek ik naar het schilderij en zag ineens zijn vader, maar die had ik nog nooit gezien. Ik vroeg of hij bij onze nieuwe afspraak een foto van zijn vader zou kunnen laten zien. Het was dezelfde, (rechts in het schilderij met bril) Het maakte mij meteen duidelijk dat deze man een hele hechte band met z’n kleinkind zou krijgen. Ik werd hierin meteen bevestigd. Het betrof het 14e kleinkind maar met geen van allen had deze opa in zo’n korte tijd zo’n hechte band ontwikkeld als met dit babytje.

Shemmesh, de zon
shemmesh,de zon

Wij willen Shemmesh, de zon, in de gang van ons nieuwe huis hangen. Helaas de muur in de gang was slechts 1.80 meter breed en Shemesh is twee bij twee. Ik vond het jammer omdat ik een sterk gevoel kreeg bij  het schilderij  en dit gezin. Ik ging praten over een nieuw speciaal voor hen te maken schilderij, zag het trappenhuis en wist hier is Shemesh op z’n plek. Het schilderij bleek perfect te passen en verbindt uitgerekend op die eerste verdieping de man, de vrouw en de twee dochters met elkaar. Voor de gein lopen de dochtertjes met een zonnebril op langs het felle, warme  schilderij. Mam, ben ik al bruin roepen ze dan.

Fontein
gouden fonteinkln (1)

Na 15 jaar verliet hij haar. Ze zat op dat moment zonder baan en zonder geld. Toch kocht ze de paarse fontein met gouden spikkels. Voor haar symboliseert deze fontein, spiritualiteit en een constante stroom van alles wat ze nodig heeft. Het is nu twee jaar later, ze zit nog steeds in het huis, betaalt de hoge hypotheek en is naast haar inmiddels drukke werkzaamheden bezig een bedrijf op te zetten.

Phoenix  feather
Kleurkunst - Phoenix feather

Ze zag het schilderij en dacht jemig wat is dat mooi en krachtig. Het belichaamde precies hoe zij zich voelde of liever gezegd zich zou willen voelen. Ze wilde oprijzen uit de as. Alles wat oud en uit haar jeugd was achter zich laten en een nieuwe stap zetten. Het schilderij kwam op bevrijdingsdag in haar bezit. De dag waarop ze voor het eerst met een professional over haar jeugd ging praten. De bevrijding was in gang gezet.

Stel
stel

Wij willen samen in een schilderij. De kleuren die hen allebei bevielen liepen nogal uiteen. Ik begon te schilderen en er kwam zelfs een bloem bij. Het woord dat bij mij naar boven kwam was puur maar ik maakte me zorgen over de bloem. Bij de onthulling waren ze allebei blij verrast. Zij kwam meteen met een boek aanlopen. Kijk zei ze, deze schrijver heeft op al zijn boeken een fantasiebloem en ik lees hem helemaal stuk. Het voelde voor haar als een teken. Hun leven heeft vanaf dat moment verschillende wendingen genomen, verandering van baan, uitbreiding van werk en de liefde staat nog steeds voorop.

DIT BEN IK

Over Batya

Batya van Brakel schildert meditatieve kleurkunst sinds 2002. Ze volgde verschillende cursussen maar haar doorbraak kwam toen ze onderweg was naar de Vrije Academie in Den Haag.

Lees meer